In het Maastrichtse Bonnefantenmuseum wordt een uitzonderlijk groot zestiende eeuws beeld van de gekruisigde Christus – een zogenaamd Corpus – bewaard. Het is toegeschreven aan de Maastrichtse meester Jan van Steffeswert. Met bijna 2.30 meter is het werk meer dan levensgroot, en het moet oorspronkelijk hoog in een grote kerk of kapel opgesteld zijn geweest. Welke is echter onbekend.


Om de ‘leesbaarheid’ van een dergelijk beeld te vergroten en het ook levensecht te doen lijken waren dergelijke Corpora vroeger allen rijkelijk beschilderd. In de loop der jaren werd die beschildering vaak aangevuld, vernieuwd en aan de smaak van de tijd aangepast en vaak helaas ook geheel verwijderd. Dat laatste is bij het Corpus van Van Steffeswert niet het geval. Onder een kleine twintig verflagen bevindt zich nog de oorspronkelijke zestiende eeuwse ‘polychromie’ (beschildering). Deze wordt momenteel door de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) heel zorgvuldig weer zichtbaar gemaakt.

Het hele proces, dat maar met millimeters per dag vordert en zo’n twee jaar in beslag zal nemen, is tijdens de Heiligdomsvaart voor het publiek te volgen in het Bonnefantenmuseum.


Uitvoering door
Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL)

Kaartverkoop

Aan de ticketbalie van het museum.
De kassa sluit om 16.30 uur.

Entree: € 12,50 volwassenen, € 6,25 studenten en CJP-pashouders. Het Bonnefantenmuseum is gratis voor jongeren t/m 18 jaar, Museumkaarthouders en meer.

Zie www.bonnefanten.nl voor actuele informatie.

Openingsdata & tijdstippen

Zaterdag 12 mei t/m zondag 3 juni van 11:00 tot 17:00 uur, ‘s maandags gesloten.


Locatie
Bonnefantenmuseum
Avenue Ceramique 250
6221 KX Maastricht