Studium Chorale treedt op onder leiding van Hans Leenders en Marcel Verheggen zal het orgel in de OLV basiliek bespelen.

Centraal in dit concert staat een selectie uit Clavierübung III van Bach ook bekend onder de naam Bach’s Orgelmis. Ook zal het grote Bachmotet Jesu meine Freude klinken.


Programma
Johann Sebastian Bach 1685-1750

Praeludium en Fuga in G-groot. BWV 541 (orgel)

Drie koraalvoorspelen uit Clavierübung III (orgel)

- Allein Gott in der Höh sei Ehr. BWV 676

Koor: Michaël Praetorius 1571-1621: Allein Gott in der Höh sei Ehr a 5

- Wir glauben all an einen Gott. BWV 680

Koor: Johann Walther 1496-1570: Wir glauben all an einen Gott a 4

- Christ, unser Herr, zum Jordan kam. BWV 684

Twee sopranen en koororgel: Johann Hermann Schein 1586-1630: Christ, unser Herr, zum Jordan kam

Jesu meine Freude. Motet. BWV 227 (koor en koororgel)

Speeldatum 2018
Zaterdag 26 mei / 19.30 - 20.30 uur


Locatie
Onze Lieve Vrouw Basiliek
Onze Lieve Vrouweplein 7
6211 HD Maastricht


Kaartverkoop

Via www.theateraanhetvrijthof.nl
Entree: € 10,00


Uitvoering door

Studium Chorale
Marcel Verheggen, orgel
Hans Leenders, dirigent


Studium Chorale is vanaf 2005 actief als professioneel kamerkoor. De producties worden geleid door artistiek leider Hans Leenders of door gespecialiseerde gastdirigenten. Het koor werd in 1972 opgericht en behoort tot de toonaangevende kamerkoren in Nederland.

De bezetting van Studium Chorale varieert van acht tot veertig zangers al naar gelang de eisen die het repertoire stelt. De zangers zijn afkomstig uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland. Het zeer brede repertoire omvat vijf eeuwen koorcultuur, van polyfonie uit de Renaissance tot de nieuwste opdrachtwerken. Concerten van Studium Chorale zijn regelmatig (live) te beluisteren via Radio 4. Het koor is cultuurplaninstelling van de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

Marcel Verheggen studeerde orgel en muziektheorie aan het Conservatorium van Maastricht. Hij volgde cursussen bij onder anderen Luigi Ferdinando Tagliavini, Daniel Roth en Montserrat Torrent. Op internationale orgelconcoursen behaalde hij diverse prijzen voor zowel interpretatie als improvisatie. Marcel Verheggen is organist van de St.-Servaasbasiliek in Maastricht en orgeldocent aan het Conservatorium te Maastricht Hij is ook adviseur van de Klokken- en Orgelraad, waar hij betrokken is bij nieuwbouw- en restauratieprojecten.

Hans Leenders is artistiek leider van Studium Chorale en vocaal ensemble Cantatrix, artistiek adviseur van het Nederlands Gregoriaans Festival en het orgelfestival L'Europe et l'Orgue. Tevens is hij hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium Maastricht, dirigent van het conservatoriumkoor en Basilicakoor Maastricht, en gastdocent voor gregoriaans aan de Folkwang-Universität der Künste Essen. Hans Leenders is cantor-organist van de OLV basiliek te Maastricht en titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765). Als componist van met name vocale muziek profileert hij zich de laatste jaren steeds meer. Zijn composities zijn o.m. uitgegeven bij Ascolta, Harmonia en De Haske.