Eens in de zeven jaar komen religie en cultuur in de stad Maastricht tot een hoogtepunt. Sinds 1391 vieren we de Heiligdomsvaart. Gelovige en minder gelovige mensen komen samen om een religieuze traditie in stand te houden. Maastricht maakt zich op voor de viering van de 55e Heiligdomsvaart. Van 24 mei tot en met 3 juni 2018 zijn er vieringen, tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en het hoogtepunt: twee ommegangen trekken door de straten van het oude centrum van de stad.


Een Heiligdomsvaart-ommegang is een processie waarin relieken en heiligenbeelden van plaatselijke bijzondere verering, door de eigen woon- en leefomgeving worden gedragen met als doel deze te tonen en Gods zegen af te smeken over de bezoekende pelgrims en stad en bewoners. Vele Maastrichtse groeperingen begeleid door harmonieën, fanfares en koren dragen bij aan de vorming van de religieuze stoet.

IMG_8083.jpg

Sinds de middeleeuwen draait het bij de Heiligdomsvaart om de verering van de relieken. Het wezenlijke van de Heiligdomsvaart is nog altijd springlevend. Bezoekers willen de relieken bewonderen en vereren. In een apart deel is daarom ruimte voor de pelgrims die naast bezoek aan de religieuze plechtigheden deelnemen aan de ommegang. De deelname van pelgrimsgroepen vertoont dit jaar een opmerkelijke toename. Tot vreugde van de organisatie is er dit jaar een (deels hernieuwde) pelgrimage uit Aken, Hasselt, Tongeren en Susteren. De pelgrims uit onze ‘Heiligdomsvaart zustersteden’ lopen vooraf aan de Maastrichtse stadsdevoties: het borstbeelden van Sint Servaas en Sint Lambertus, het Genadebeeld van de Sterre der Zee en het zwarte Christusbeeld van Wyck. Het hoogtepunt van de ommegang is het tonen van de Noodkist waarin de overblijfselen van Sint Servaas worden bewaard.

Het thema van 2018 is: ‘Doe goed en zie niet om’. Iedereen kan goed doen, ook niet-gelovigen. Dat maakt de boodschap universeel. Voor de uitbeelding van het thema van deze Heiligdomsvaart is onder het motto ‘Goed doen is Barmhartigheid’ een apart stoetdeel vormgegeven.

Voor de mensen die de ommegangen organiseren of erin meelopen, is het belangrijk om er samen iets moois van te maken. Het is niet alleen iets van vroeger. We zetten samen voort wat Servaas ooit begon. Onze dank is dan ook groot aan de regionale ondernemingen en leveranciers, instellingen en betrokken overheidsdiensten voor hun spontane medewerking. Dit geldt evenzeer voor de vele vrijwilligers in stad en streek voor hun grote en belangeloze inzet tijdens de afgelopen 2,5 jaar. Individueel en in verenigingsverband, in organisatorische voorbereiding, ontwerp, artistieke invulling, muzikale opluistering en last but not least: de technische realisatie. Zij hebben het in goede samenwerking mogelijk gemaakt dat de ommegang van de Heiligdomsvaart ook in 2018 weer als ‘Cortège Glorieux’ door de straten van de oude stad kan trekken.

IMG_8102.jpg
IMG_8290.jpg

De organisatie van de Heiligdomsvaart - en de Ommegangen in het bijzonder - is Magriet Bontrup-Poolen veel dank verschuldigd voor haar tomeloze inzet.

Dankzij haar zijn vele deelnemers aan de Ommegangen prachtig sfeer- en stijlvol gekleed!!

Geniet er van tijdens deze prachtig dagen!


Routes Ommegangen

Route zondag 27 mei:
Stationsstraat – Wycker Brugstraat – Wycker Grachtstraat – Hoogbrugstraat - Rechtstraat - Wycker Brugstraat - Sint Servaasbrug – Kesselskade – Hoenderstraat – Markt (zuidzijde voor het stadhuis) – Grote Gracht – Helmstraat – Vrijthof (pleiningang t.o. Theater) – Vrijthof (tribune) – Vagevuur – Henric van Veldekeplein

Route zondag 3 juni:

Hubertuslaan – Nieuwenhofstraat – Zwingelput – Grote Looiersstraat – Kleine Looiersstraat –Sint Pieterstraat (tribune) – Maastrichter Heidenstraat – Cortenstraat – Onze Lieve Vrouweplein – Het Bat -Kesselskade – Hoenderstraat – Markt (zuidzijde voor het stadhuis ) – Grote Gracht – Helmstraat – Vrijthof (pleiningang t.o. Theater ) – Vrijthof (tribune) – Vagevuur – Henric van Veldekeplein

Tribunes en kaartverkoop

De tribunes worden geplaatst op het Vrijthof, zowel voor de 1e Ommegang op 27 mei als de 2e Ommegang op 3 juni.

Aan de Sint Pieterstraat staat alleen bij de 2e Ommegang een tribune, te weten vóór het Regionaal Historisch Centrum Maastricht, Sint Pieterstraat 7.

De kaarten voor deze tribunes zijn te verkrijgen bij het Theater aan het Vrijthof (www.theateraanhetvrijthof.nl) en bij de VVV/Maastricht Marketing.

De verkoop van de kaarten start op 1 maart, vanaf 12.00 uur.

Kosten € 10,00 per stuk.


De flyers van beide ommegangen zijn hieronder te downloaden:

- flyer Ommegang 27 mei 2018

- flyer Ommegang 3 juni 2018


Route ommegang 270518.JPG
Route ommegang 030618.JPG