Theatervoorstelling ‘De OmZieners’ in Maastricht

In het kader van de week van Sint Servaas


Waar: Sint Servaas Basiliek

Adres: Keizer Karelplein 3, 6211 TC Maastricht

Wanneer: Woensdag 1 mei

Hoe laat: 19.30 uur ontvangst publiek. 20.00 uur aanvang voorstelling

Kosten:

Reserveren: U kunt zich aanmelden via omzieners@gmail.com (wilt u verzekerd zijn van een plek, dan raden wij u aan om aan te melden)


Er komt een bijzondere theatervoorstelling naar Maastricht: De OmZieners.

De voorstelling wordt gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Dit is een multicultureel theatercollectief van professionele theatermakers en mensen die in armoede leven. Zij richten zich op een breed publiek uit alle geledingen van de samenleving. Een unieke ervaring voor iedereen met een open blik.

De voorstelling wordt georganiseerd samen met de Vereniging Het Graf van Sint Servaas en is op uitnodiging van deken Dautzenberg.

De OmZieners wordt door heel het land gespeeld en krijgt lovende recensies; “De theatervoorstelling ‘De OmZieners’ moet je niet alleen zien maar vooral ook beleven. Het is een intense, ontroerende voorstelling die onder je huid gaat zitten. Het spel is prachtig. Maar het is niet alleen spel. Het is het echte leven”.

De OmZieners wordt gebracht door theatermakers en ervaringsdeskundigen in armoede. De reden dat mensen in armoede theater maken, is dat er veel over hen gezegd en geschreven wordt door mensen die niet in armoede leven. Bijvoorbeeld dat armoede je eigen schuld is. Of dat je hoort bij de ‘zwakkeren’. Maar ben je zwak als je in armoede leeft? Of moet je juist heel stevig in je schoenen staan?

De OmZieners is geïnspireerd op de levenservaring van mensen in armoede in Nederland, en op de kwetsbaarheid die armoede met zich meebrengt. Want dat is wat armoede doet. Het maakt jou en je gezin kwetsbaar. Op eigenlijk elk levensterrein; arbeidsparticipatie, gezondheid, scholing, huisvesting etc.

Met De OmZieners brengen ervaringsdeskundigen die kwetsbaarheid op een indringende manier en met een gezonde dosis humor over het voetlicht. Zo maken zij het leven van de mensen invoelbaar en brengen een gesprek op gang over de vraag hoe de samenleving een betekenisvolle plaats kan bieden aan mensen in kwetsbare situaties. Dat gesprek willen graag voeren. Niet omdat wij pasklare antwoorden hebben. Maar omdat wij vragen willen delen.

Het publiek zag een goed opgebouwd verhaal met passie gespeeld door ervaringsdeskundigen uit de onderkant van de samenleving. Maatschappijkritisch zonder een drammerige politiek correcte ondertoon, maar serieuze kost die op een luchtige en regelmatig komische wijze geserveerd werd.”