De organisatie van de Heiligdomsvaart 2018 heeft de Sint Lambertuskerk in Maastricht gekozen als centrum voor haar culturele activiteiten. Hoogtepunt in het culturele programma is de uitvoering van de Messiah van Händel. Dit beroemde werk zal tijdens de Heiligdomsvaart 2018 (24 mei t/m 3 juni) verschillende malen worden opgevoerd in de Sint Lambertuskerk aan het Emmaplein te Maastricht. De organisatie van de Heiligdomsvaart is zeer ingenomen met deze locatie en met de bereidwilligheid van de familie De Laat, de toekomstige bewoners van het markante gebouw.

Sint Lambertuskerk

De voormalige Sint Lambertuskerk ondergaat momenteel een totale renovatie. Na voltooiing beschikt het gebouw over een woongedeelte in de absis van de voormalige kerk en een bedrijfsruimte in de zijbeuken van het gebouw. In het middenschip wordt ruimte gecreëerd voor onder meer culturele activiteiten. Naast een aantal opvoeringen van de Messiah zullen er in de periode van 24 mei t/m 3 juni 2018 nog andere muziek- en theateruitvoeringen plaatsvinden in de Sint Lambertuskerk in het kader van de Heiligdomsvaart 2018.

De Messiah

De Messiah van Georg Friedrich Händel wordt als een belangrijk oratorium gezien in de klassieke muziek. Dit werk wordt, speciaal voor de Heiligdomsvaart 2018, door de bekende regisseur Sybrand van der Werf bewerkt in een theatrale vorm tot een echte ‘grand opera’. De muziek zal worden verzorgd door het ArkA Symfonieorkest onder leiding van Manon Meijs. ‘Het wordt een dramatisch werk van grote omvang, een modern spektakel in een modern jasje’, zo zegt regisseur Sybrand van der Werf. Hij werkte al eerder voor de Heiligdomsvaartorganisatie en regisseerde in 2011 het spel ‘Licht’ dat een aantal malen succesvol werd opgevoerd. In 2018 zal de Messiah een aantal malen worden uitgevoerd in het kader van de Heiligdomsvaart. Meer inhoudelijke informatie hierover volgt in een latere fase.