#
Stadswandeling Heiligdomsvaart
03 april 2018
​Maastricht maakt zich op voor de viering van de 55e Heiligdomsvaart: Op 24 mei 2018 is het zover. 11 dagen lang staat de stad bol van de activiteiten. De eerste bekende Heiligdomsvaart in Maastricht was al in 1391 en al snel werd het zo’n succes dat Maastricht overspoelt werd door pelgrims en bezoekers. Toen stonden vooral reliektoningen centraal. Na de toning bliezen de naar schatting telkens tienduizend pelgrims op het Vrijthof op hun pelgrimshoorns. Het moet een oorverdovend kabaal zijn geweest! Maar wat is de Heiligdomsvaart eigenlijk? En wie was Sint Servaas? Waarom kwamen er zoveel pelgrims naar Maastricht? En hoe merk je dat nu eigenlijk nog? Wil je op een leuke manier te weten komen wat er allemaal aan de hand is, dan is deze wandeling iets voor jou.
Lees meer
#
​Unieke legpenning in het kader van de Heiligdomsvaart te koop
30 maart 2018
In het secretariaat van de Heiligdomsvaart aan het Keizer Karelplein 8c, aan de kassa van de schatkamer van de Sint Servaas en bij het acceuil van de Onze Lieve Vrouwebasiliek, is een unieke en bijzonder mooie legpenning te koop. Deze legpenning, gemaakt door ontwerper Joost Jeuken, is speciaal vervaardigd voor de aanstaande Heiligdomsvaart en te koop voor € 88,-.
Lees meer
#
​BARMHARTIGHEID GEFOTOGRAFEERD
12 maart 2018
Het Centre Céramique heeft de primeur de eerste van een reeks tentoonstellingen ter gelegenheid van de Heiligdomsvaart 2018 te presenteren. Op 25 maart a.s. (van 14.30 tot 17.00 uur) wordt de expositie 'BARMHARTIGHEID. BEELDEN VAN NAASTENLIEFDE' geopend.
Lees meer
#
Boekpresentatie ‘Servaas Achterna’ op zondag 11 maart
27 februari 2018
Eerste exemplaar aan loco-burgemeester van Maastricht. Het boek ‘Servaas Achterna’, dat speciaal wordt uitgegeven in het licht van de naderende Heiligdomsvaart Maastricht, wordt op zondag 11 maart gepresenteerd in Boekhandel Dominicanen. Loco-burgemeester Bert Jongen, tevens wethouder van cultuur, ontvangt het eerste exemplaar uit handen van voorzitter Joseph Goumans van de organiserende Vereniging het Graf van Sint-Servaas. Iedereen is van 12.15 tot 13.00 uur welkom bij deze boekpresentatie.
Lees meer
#
Rijnlandlezing 2018 in het teken van duurzaamheid en barmhartigheid als opdracht voor overheid en samenleving
22 februari 2018
​Donderdag 31 mei wordt door de Provincie Limburg de 3e Rijnlandlezing in het gouvernement aan de Maas georganiseerd. Deze editie, waaraan wordt meegewerkt door de organisatie van Heiligdomsvaart Maastricht, heeft als titel: ‘Doe goed; duurzaamheid en barmhartigheid als opdracht voor overheid en samenleving’. Spreker vanuit de wereldlijke invalshoek is ZKH Prins Jaime de Bourbon de Parme, ambassadeur bij de Heilige Stoel voor het Koninkrijk der Nederlanden. Spreker vanuit de kerkelijke invalshoek is de uit Limburg afkomstige Mgr. Bert van Megen, pauselijk nuntius in Zuid Soedan en Eritrea.
Lees meer
#
​Inzegening secretariaat en openingstijden
21 februari 2018
Op zondag 4 maart, aansluitend aan de Heilige Mis van 11.30 in de Sint Servaas Basiliek, zal het secretariaat van de Heiligdomsvaart 2018 worden ingezegend door pastoor-deken Dautzenberg. Met deze handeling wordt het secretariaat, gelegen aan het keizer Karelplein 8c, feestelijk in gebruik genomen. Iedereen is bij deze inzegening van harte uitgenodigd.
Lees meer
#
Sint Servaas en de sleutel naar een toekomstbestendige Heiligdomsvaart
21 februari 2018
Internationale UM studenten doen aanbevelingen Hoe kunnen we er voor zorgen dat generaties na ons de Heiligdomsvaart in ere houden. Dat was de cruciale vraag die de Vereniging het Graf van Sint Servaas, organisator van deze zeven jaarlijkse pelgrimage rondom het graf van Sint Servaas, voorlegde aan het University College Maastricht. Houd vast aan de religieuze oorsprong, investeer in netwerken en communiceer via de moderne media. Aldus de belangrijkste aanbevelingen van een groepje van zeven studenten die zich in het fenomeen verdiepten.
Lees meer
#
25.02.18: “Broederschap van de Sangers in de Kerck tot Moock” in de Servaas
19 februari 2018
​A.s. zondag 25 februari zingt, in het kader van de naderende Heiligdomsvaart, wederom een gastkeer tijdens de heilige mis van 11.30 uur in de Sint Servaas Basiliek. Dit keer luistert de “Broederschap van de Sangers in de Kerck tot Moock” de heilige mis van 11.30 uur op.
Lees meer
#
Zing mee met de Capella Sancti Servatii tijdens de slotmis van de Heiligdomsvaart
28 januari 2018
Van 24 mei tot en met 3 juni 2018 vindt de Heiligdomsvaart Maastricht plaats. De Cappella Sancti Servatii is het vaste koor van de Sint Servaas Basiliek. We kijken uit naar dit indrukwekkende 7 jaarlijkse religieus evenement rondom de relieken van Sint Servaas. Tijdens de slotmis op 3 juni kunt u meezingen met dit prachtige koor!
Lees meer
#
Kinderen schilderen werken voor ommegangen Heiligdomsvaart
28 november 2017
Zeven Maastrichtse basisscholen gaan kunstzinnig aan de slag met de zeven werken van barmhartigheid. De groepen 7 en 8 schilderen de werken op een doek. Deze worden tentoongesteld in boekhandel Dominicanen en ze krijgen een plek in de ommegangen van de Heiligdomsvaart.
Lees meer
#
Op weg naar de Heiligdomsvaart met Mixed Harmony Maastricht
13 november 2017
In november zal niet op de laatste zondag van de maand, maar op de voorlaatste zondag, een gastgezelschap muzikaal de liturgie van de Heilige Mis van 11.30 uur in onze Sint Servaas Basiliek ondersteunen. Op 19 november valt deze eer te beurt aan Mixed Harmony Maastricht.
Lees meer
#
Proficiat Koninklijke Harmonie St. Cecilia uit Mheer!
24 oktober 2017
De organisatie van de Heiligdomsvaart Maastricht feliciteert de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer met de eerste prijs met lof der jury die het korps afgelopen zondag behaalde tijdens het concertconcours van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen.
Lees meer
#
Op weg naar de Heiligdomsvaart met het mannenkoor St. Caecilia uit Sweykhuizen
22 oktober 2017
Het is inmiddels een goede gewoonte geworden dat de laatste zondag van de maand een gastkoor de heilige mis van 11.30 uur in onze Sint Servaasbasiliek muzikaal opluistert. Zo ook op zondag 29 oktober! Dan mogen we het mannenkoor St. Ceacilia uit Sweykhuizen van harte begroeten.
Lees meer
#
Virga Jessefeesten, Euregiobijenkomst op Herkenrode
16 oktober 2017
Op de Abdijsite Herkenrode in Hasselt hielden de ommegangcomités van Maastricht, Tongeren, Susteren en Hasselt hun laatste Euregiobijeenkomst van dit jaar.
Lees meer
#
Studenten van TU Delft brengen bezoek aan Heiligdomsvaartorganisatie
03 oktober 2017
Op maandag 2 oktober bezocht een zestal studenten van de Technische Universiteit van Delft de organisatie van de Heiligdomsvaart Maastricht. Deze 'ingenieurs in spee' werden uitgebreid bijgepraat door een aantal leden van het Heiligdomsvaartcomité over de voorbereidingen op de naderende Heiligdomsvaart.
Lees meer